Make your own free website on Tripod.com
NakPonakYo?
hantu hentian tol

HOME

Apa ada dengan aku | Favorite Links | Contact Me | Lagoo | Video | Sanggar

5 Jan 04
 Pagi itu, kerana tidak mahu minum sorang sorang di kantin, aku

telah mengajak member seopis minum di kantin.  Mi goreng dan teh O

sebagai alas perut hingga ke tengahari dan dia cukup sekadar teh tarik

secawan.
 Dipendekkan cerita, tengah sedap minum, dia beritahu bahawa

malam tadi (awal pagi sebenarnya) dia telah kena "kacau".  "Kacau

apa?", tanya aku.  "Ini kali ke-dua aku kena", sambungnya.  Maka

diceritakannya, awal pagi tadi dia kena ikut kawan dia ke Shah Alam

ambik kereta.  Dia naik motor.  Bawak slow aje kat lorong motor federal

highwat tu sebab tak guna bawak laju laju coz tak de lawan nak buat

lumba haram.  Manalah tahu ade geng Edisi siasat ambik gambar. Takpun

nanti ada Mazidol gemuk ulur mikrofon interview(maki) nanti.
 Maka member aku ni pun ceritalah, time balik tu masa lalu kat

hentian tol Batu 3, ada sesuatu kat pondok di hentian tu.  Ala...

pondok tempat lepak lepak rehat yang dekat ngan tandas tu la.  Pondok

tu memang dekat benar ngan lorong motor tuh.  Fuh!! Dengan penuh

suspennya kawan aku tu pun ceritalah yang dia nampak hantu bungkus

(sesetengah orang panggil pocong) tengah berbaring kat pondok tu.

"Cantekkkk je dia baring", kata kawan aku bersunggu sungguh.  Aku pun

tersuspen sesangat sangat. "Aik!! Bukan ke antu bungkus meloncat

loncat, bukannya baring!", aku cuba menimbulkan keraguan yang munasabah

di saat suspen itu.  "Itu aku tak tau lah, mungkin dia penat meloncat,

pasal tu la dia lepak baring kot" katanya. Cheh!! lawak ke tu?

Diceritakan lagi masa tu ade sebuah RXZ kat depan dia. RXZ tu pun macam

terpana je tapi nasib baik penungganya masih dapat kontrol hemsem.  So,

member aku ni pun ceritalah yang dia perati betul betul sambil

menunggang motor dia tu slow slow lembaga aneh seba putih tersebut. 

"Sebijik macam mayat dikapankanlah", katanya."Atas bawah berikat",

sambungnya lagi.  Huh!! Time ni aku terngeri sedikit.  Oleh kerana mi

goreng dan teh O aku dah abis dan dia pun dah hilang hausnya, maka

kitaorang pun naik opis balik sambung kerja masing masing dan aku terus

lupa kat kisah misteri tu.
 Setelah genap 8 jam bekerja berlalu (kerjanya 2 jam aje) aku

pun balik la ke rumah aku kat PJ.  Malam tu...... deng deng deng....

lebih kurang jam 10:30 malam, aku tengah makan nasik ngan ayam paprik,

housemate aku 2 orang balik.  Diaorang baru balik dari melihat

perkembangan renovation rumahnya kat Seksyen 20 Shah Alam.  Tetiba aje

dia duduk depan aku dan dengan muka penuh misteri dia berkata, "
Ko tahu, tadi, masa kitaorang singgah kat plaza tol shah alam untuk

singgah kencing, kitaorang nampak ada mayat kat pondok di plaza tol

Shah Alam.  Fuyooo... sekali lagi aku terngeri.  Aku kontrol sket

seraya berlawak, "Buat ape mayat tu lepak kat pondok tol?  Pungut duit

tol ke?  Tanpa menghiraukan lawakku itu, sambil mencubit ayam paprik

aku, dia sambung, "Bukan kat pondok tol kutip duit korak kau.  Mende tu

tengah baring kat pondok rehat. Ala pondok rehat yang dekat public

toilet situ".  Serta merta aku teringat cerita member seopis aku siang

tadi.  Wah! Ini cerita sudah sama, tapi member opis aku nampak awal

pagi.  Housemate aku jumpa kalau tak silap aku around jam 10 lah. 
 Maka aku pun bagitau lah yang member seopis aku cerita dia

nampak mende  yang sama tapi lewat sket daripada dia.  So sesambil aku

makan tu, aku interview la dia.  Menurut cerita housemate aku tu, mende

tu berbaring sebijik macam mayat dengan kain kapan putihnya tapi bawah

kaki dan atas kepala takde pulak terikat. "Kat bawah bahagian kepala

ade sebijik bantal kecik:, katanya.  Wah! Ada percanggahan fakta

disitu.  "Ade ke orang lain kat situ yang nampak?" tanya aku.  "Ade.

ade jugak beberapa orang kat situ.  Ade sorang pakcik tu pergi hampir

kat bende tu. Dia tengok tengok, lepas tu blah macam tak de ape ape

je", jawabnya.  "Abis, korang tak pegi check?  Manalah tau orang tengah

rehat tido ke?" pintas aku.  "Nak jugak aku gi check, tapi seram la

jugak.  So, lepas kencing, terus cepat cepat kitaorang cabut", balasnya.   Kemudian aku pun abis makan dan diapun abis bercerita.  Lepas tu kami pun buat beberapa rumusan, Antaranya:-

1.  Bende tu mungkin orang tengah tido berehat berselimut abis sebab sejuk.
2.  Bende tu sengaja diletakkan oleh orang untuk buat lawak seram
3.  Bende tu sengaja diletakkan oleh orang untuk mengelakkan couple berdating/berbaring sambil bermaksiat kat pondok rehat tu.
4.  Itu adelah mayat
5.  Itu adalah hantu

Samapai sekarang aku dia dan mereka masih tak tahu apakah bendenya itu.